Interview met Willemijn Mulder

Vorig jaar werd ze U23 wereldkampioen in de vrouwen dubbelvier en sinds dit jaar zit je bij het Nederlandse roeiteam. Lagaaier en oud JRK koter Willemijn Mulder doet het erg goed en klimt razendsnel omhoog in de roeisport. In dit mini interview hebben wij Willemijn een aantal vragen gesteld over haar roei en JRK carrière.

Willemijn Mulder (rechts) samen met Laila Youssifou (links) op Laga's Jeugdroeikamp

Hoe oud was je toen je begon met roeien en wat maakte dat je hiermee begon?

Ik ging voor het eerst mee in week 4 van laga’s jeugdroeikamp toen ik 15 was. Een vriendin van mij was al meerdere keren me geweest en had me mee gevraagd. Ik had niet zoveel roei ervaring maar vond het wel leuk om een week in de zomer veel uren op het water te zijn en veel spellen te doen.

 

Wat vind je het leukste aan roeien en waarom?

Het leukste aan roeien vind ik de wedstrijden waar je boord aan boord met andere boten aan het racen bent voor de winst. Het trainen vind ik op zichzelf ook heel leuk. Lekker buiten sporten vooral als het mooi weer is.

 

Hoe bereid je je voor op een grote wedstrijd?

Voor grote wedstrijden kan ik best wel zenuwachtig worden. Ik probeer het in mijn hoofd altijd op te delen in kleine stukjes, want als je aan het roeien bent kan je toch alleen iets veranderen aan de haal die je op dat moment doet.

 

Heb je ooit tegenslagen gehad tijdens je roeicarrière en zo ja, hoe ben je hiermee omgegaan?

Ja, zeker. Ik ben soms uitgeselecteerd voor boten en daar heb ik heel erg van gebaald. Uiteindelijk kon ik dat ook weer als motivatie gebruiken om fysiek sterker te worden. Daarmee wilde ik laten zien dat ik wat kon toevoegen aan een boot en dat het met mij erin harder ging.

 

Hoe was het om als kind mee te gaan op het roeikamp en wat was je favoriete onderdeel/ favoriete herinnering van het kamp?

Zelf vond ik alle lol rondom het kamp het leukst. Terugkomende grapjes, liedjes zo vaak meezingen dat je elk woord kent, het gala en alles eromheen, de bonte avond acts, spellen in het gras spelen en met zijn allen om het kampvuur zitten.

 

Wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot roeien en welke wedstrijden of evenementen wil je graag in de toekomst nog meedoen?

Nu ik bij de roeibond zit werken we met de hele groep richting de Olympische spelen van Parijs. Mijn ultieme doel is om daar in een boot te komen en mee te doen voor de Olympische medailles. Andere wedstrijden die ik in de toekomst nog wil roeien zijn de Varsity en Henley Royal Regatta.

 

Wat zou je adviseren aan koters die geïnteresseerd zijn en later ook hard willen roeien?

Mijn advies zou zijn om hard te trainen op de momenten dat het moet maar vooral niet altijd. Het belangrijkste is om heel veel plezier te hebben en leuke dingen mee te maken rondom het roeien. Dat motiveert uiteindelijk om door te gaan en pas na meerdere jaren kun je echt wat gaan bereiken.